Undvik inflation – investera i städbolag

De flesta har någon gång hört ordet inflation. Ordet nämns lite här och där när Riksbankschefen uttalar sig i nyheterna eller när det visas nyhetsinslag från länder som Venezuela. Men få vet vad inflation egentligen är och att den har en grundläggande betydelse för både sparande och pension.

Inflation minskar värdet

När det går inflation i något så innebär det att något plötsligt blir väldigt eftertraktat och att utbudet därför måste öka för att kunna bemöta den ökande efterfrågan. Men på grund av att utbudet ökar så urvattnas värdet. Anledningen till att en produkt har ett högt värde beror ofta på att utbudet är mycket begränsat och att det är ytterst svårt att få tag på det. Typiska exempel på det är konstverk av avlidna konstnärer, tryffel, bitcoin, ädelmetaller och ädelstenar. Det kan inte gå inflation i något som inte kan återskapas i stora kvantiteter. Ju mer exklusivt något är, desto mer värdefullt är det.

Inflation leder till högre priser på varor och tjänster

Som pensionär påverkar inflationen dig på många sätt. Det kan låta paradoxalt att hävda att inflation leder till högre priser, när inflation medför en värdeminskning. Men det gäller att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Inflation gör att värdet på pengarna minskar, vilket gör att det krävs mer pengar för att upprätthålla samma värde. Exempelvis har femöringarna, tioöringarna och femtioöringarna försvunnit och ersatts med enkronor och tvåkronor. Det krävs helt enkelt högre valörer på pengarna för att upprätthålla samma värde. Med andra ord har pengarnas värde minskat samtidigt som priset på varor och tjänster har ökat. Inte nog med att priset på saker och ting har ökat, storleken på förpackningarna har dessutom minskat. Det kallas för dold inflation.

Inflationen urholkar din pension och ditt sparkonto – investera i städbolag

Många pensionärer sparar till sin pension. Att ha ett sparkonto är något av det sämsta alternativet när det kommer till pensionssparande, eftersom inflationen gör dina pengar mindre och mindre värda för varje år som går och gör att din köpkraft minskar. Därför gäller det att spara sina pengar i något som det inte kan gå inflation i. Investera dina pengar i något som är mer konkret, som exempelvis i ett företag. Satsa på ett företag som säljer värdefulla produkter eller tjänster, som ett städbolag som sysslar med flyttstädning och andra typer av städtjänster. Det är ett mycket bättre alternativ än att spara pengarna på ett sparkonto. Dessutom får du en avkastning från städföretaget som du inte kommer i närheten av med ett sparkonto. Det är nämligen så som de flesta skapar sig en riktig förmögenhet.

Vad beror inflation på?

Inflation kan uppstå av naturliga skäl, exempelvis vid en naturligt expanderande ekonomi. Dock är det ett ytterst ovanligt fenomen och det ska mycket till för att en ekonomisk expansion ska påverka inflationen betydligt. Vad som är mer vanligt är att riksbankerna trycker för mycket pengar, exempelvis i samband med att belåningen ökar och/eller i samband med att politiker vill dela ut stimulanspaket (bidrag) till företag och privatpersoner för att stimulera ekonomin.