Spara dig till en bättre pension

Man läser ofta om många som har jobbat hårt i hela sina liv, men knappt har så det räcker till mat på bordet när de blivit pensionärer. Visst kan man tycka att alla som har arbetat och bidragit till landets välfärd ska få en bra pension, men samtidigt är det faktiskt även till viss del den enskilda individens ansvar. Pensionen är baserad på det man tjänar, och man bör kunna inse ganska tidigt om det räcker till ett bra liv eller ej när pensionen väl är där. Många kanske slösar sina intjänade pengar snabbt, pengar som hade kommit till stor nytta som ett tillägg till pensionen. Således är det väldigt viktigt att pensionsspara eller spara på andra sätt.

Spara innebär att inte slösa

Att spara behöver inte vara att man sparar de pengar man har, utan kort och gott att man inte slösar dem. Det finns mycket man kan spara in på såsom mobilabonnemang, försäkringar med mera. Ett annat bra tips, om man har elbil, är att köpa smarta laddboxar till bilen. Easee laddbox är en sådan och den garanterar dig en lägre elkostnad då tekniken som laddboxen använder gör att din bil endast laddas när elpriset är som lägst. Givetvis kan du även välja att ladda din elbil utan den smarta laddningen. Laddboxen fungerar dessutom till alla typer av elbilar.

Spara i aktier eller fonder

Det finns många sätt att spara, men det man framför allt tänker på är att spara pengar på ett konto på banken. Det är ett av de vanligaste sätten att spara, men för närvarande är räntan så dålig så man teoretiskt sett lika gärna skulle kunna lägga sina sparade pengar i madrassen. Dock finns det mer lönsamma metoder att spara på där pengarna faktiskt växer. Några alternativ följer nedan:

Aktier

Att spara i aktier har historiskt sett visat sig ge bra avkastning. Det är givetvis under förutsättning att man investerar i rätt företag. Om man vill investera i aktier ska man i första hand investera i trygga bolag som har visat en stark tillväxt under många år. Som en liten bonus har många av de företagen även aktieutdelningar en eller ett par gånger om året, vilket gör att man får mer pengar att antingen leva för eller att återinvestera. Man ska dock ha i åtanke att man även kan förlora sina pengar om man investerar i aktier. Det är därför viktigt att sätta sig in i hur aktiemarknaden fungerar.

Fonder

Ett annat alternativ är fonder. Till skillnad från aktier så förvaltas fonder av olika företag och man behöver inte vara lika aktiv själv. Det är en investeringsmetod som är lite tryggare, men likt aktier finns det inte heller här några garantier för att det ska gå med vinst.

Så tänk dig för innan du slösar för mycket av dina pengar. Du kan behöva dem när du blir äldre. Så se till att börja spara redan idag!