Spartips i vardagen

För den som vill spara till pensionen eller till något annat, så finns det också stora möjligheter att göra detta i vardagen. Många av oss har onödiga utgifter varje månad, som när man lägger ihop dem skapar stora utgifter per år. Dessa pengar kan man i stället lägga på ett ISK-konto, eller spara på andra sätt så att man får en bättre levnadsstandard som pensionär.

Abonnemang och räkningar

Något som kan kosta mycket pengar i onödan är när man har valt en för dyr leverantör av en tjänst. Om man till exempel har valt en dyr elleverantör, så kan detta skapa hundratals kronor extra i kostnader varje månad. Det finns olika tjänster där man kan få hjälp att välja elleverantör, och på så vis få en lägre kostnad för elräkningen.

Andra återkommande kostnader som kan minskas är abonnemang, till exempel på tidningar eller mobiltelefon. Genom att byta mobilabonnemang till något som är billigare kan man även där spara en större summa per år, som i stället kan läggas på sparande.

Sluta rök och snusa

Även om många tycker att det är trevligt att röka och snusa, så kan det kosta en del varje månad. En rökare som röker tio cigaretter per dag kan spara tusentals kronor per år genom att sluta röka. Samma sak gäller en snusare som brukar snusa en halv dosa varje dag.

Sälj onödiga saker

I källaren kan det ligga en stor mängd saker som inte längre används. Urvuxna barnkläder, gamla skidor med mera. Genom att sälja av gamla saker man inte längre använder får man mer plats och det blir lättare att sortera de saker som man vill ha kvar. Det blir också en del pengar på kontot som kan användas till sparande.

Amortera av på lån

Räntekostnader på lån kan ge en stor utgift varje månad. Genom att amortera av på till exempel bostadslån, kan man få en successivt lägre räntekostnad varje månad. Man får då ett större ekonomiskt utrymme för oväntade utgifter och kan också investera mer pengar som får möjlighet att växa.

Minska de små dagliga utgifterna

Att låta bli att köpa en extra chokladkaka eller en tidning när man är i affären kan bli större summor med tiden. I stället för att köpa något onödigt man inte behöver, kan man föra över den summan till sitt bankkonto. Det finns också appar till mobilen som underlättar med att spara små summor varje dag.