Spara i aktier

När man precis har bestämt sig för att börja spara i aktier kan det vara bra att göra research först för att sparandet ska ge bästa möjliga avkastning. Ingen vill ju förlora sina hårt ihoparbetade slantar.

Nybörjaraktier

För att välja bra aktier till att börja med så kan det vara bra att titta på investmentbolag. De har lite samma metod som en fond, eftersom deras arbete går ut på att äga aktier som ligger i andra bolag. Investmentbolag har olika inriktningar, där en del premierar företag som är börsnoterade. En del vill vara delägare i större bolag, och andra i mindre sådana.

Courtage

<p>När man handlar med aktier får man betala en köp- och säljavgift. Denna kallas för courtage. Storleken på denna kan variera, beroende på var man handlar, och hos olika banker. Courtaget kan beräknas som en fast summa, eller som en viss procent av det man handlar för.

ISK

Många har idag placerat sina pengar på ett ISK eller investeringssparkonto. Ett ISK är en sorts box som spararen fyller med eget innehåll, till exempel fonder och aktier. Den som sparar pengar på det här sättet behöver bara betala en låg årlig skatt.