Fixa studieekonomin med gamification – nej, inte onlinespel

Planerar du att börja studera? Eller studerar du redan? Som student är ju pengar något som upptar mycket tankar. Det är klokt att redan nu börja spara för att både fixa din ekonomi och ha pengar att leva på sedan. Ett smart sätt är genom gamification.

Studera rätt utbildning – en livsinvestering

Det är roligt att studera och få ta sig vidare i livet. Eftersom studielånen ska betalas tillbaka är det klokt att du satsar på studier som leder till jobb som du verkligen vill arbeta med sedan. Annars riskerar du att använda upp ditt CSN och det blir problematiskt den dag du verkligen kommit in på rätt utbildning. Då har du kanske inte nog CSN-veckor kvar. Därför är det viktigt att du verkligen tänker igen vad du vill plugga och sedan tar reda på vad som krävs för att komma in. Då tar du bara lån för studier som kommer att betala tillbaka sig själva och du har då gjort en livsinvestering. Ett smart sätt att komma in på din drömutbildning är genom att göra högskoleprovet – då söker du både in via högskoleprovet och betyg, och har alltså förbättrat dina chanser att komma in. För att fixa ditt högskoleprov med bästa möjliga resultat bör du ta hjälp av HP-guiden, så att du är väl förberedd.

Gamification – vägen till god ekonomi

Gamification är ett roligt och utmanande sätt att spara och hålla i pengarna. Även som student bör du både spara, gärna investera och ha stenkoll på dina pengar. Utbildning är bra, men god ekonomi med pengar på banken och flera inkomstkällor är bättre. Om du vill spara 1000 kronor varje månad för att garanterat ha ett nödkapital, så kan det vara svårt. Då kan du istället omgående spara 400 kronor när pengarna kommer in, och sedan välja att spara 600/30=20 kronor varje dag som det är möjligt. Då sparar du alltid 400 kronor i månaden, men du kan vissa månader rent av komma upp i 1000 kronor. Du kan också tävla med dig själv och vänner hur många dagar i månaden som ni lyckas spara 20, 80 eller 100 kronor, beroende på sparmål.