Arbeta längre för högre pension

Allt eftersom vi blir allt äldre och friskare längre upp i åldrarna väljer fler att fortsätta arbeta trots att de har passerat den vanliga pensionsåldern vid 65. Att arbeta längre eller att kombinera pensionen med extraarbete är ett effektivt sätt att höja inkomsten.

Det lönar sig alltid att arbeta längre eftersom månadsbeloppet höjs ju fler år du arbetar. Idag finns det dessutom ingen fast pensionsålder utan du kan själv bestämma när du vill sluta arbeta fram till 68-års ålder. När du fyllt 68 krävs det att du och din arbetsgivare är överens om att du ska fortsätta om du vill det. Men hur stor roll spelar de där extra åren egentligen? En hel del visar det sig. Pensionsmyndigheten beräknar att pensionen höjs med ungefär 7 till 8 procent per extra arbetat år.

Arbeta extra efter pensionen

Det går också bra att arbeta deltid eller extra trots att du tar ut pension. Idag finns många möjligheter för den som känner sig frisk och pigg att arbeta med exempelvis fastighetsskötsel eller barnpassning. Fördelen med extrajobb är att du som pensionär själv kan välja hur mycket och hur ofta du vill arbeta samtidigt som du både får lön utöver pensionen samtidigt som du samlar mer pensionspoäng och får en högre pension när du slutar arbeta. Att arbeta extra är något som allt fler väljer att göra och det kommer troligtvis bli ännu vanligare i framtiden. Inte bara för att det ger bättre ekonomi utan också för att allt fler vill ha utmaningar, tillhöra en arbetsplatsgemenskap och känna sig behövda även efter 65.