Det är viktigt att spara

Nu för tiden läser man väldigt ofta om hur dåligt pensionärerna lever. De har det dåligt ekonomiskt ställt och pengarna räcker knappt till de nödvändigaste sakerna. Det är samtidigt fullt förståeligt att de så kallade fattigpensionärerna är besvikna då de har jobbat hårt i ett helt liv och sedan bara får korvören som tack. Man vill ju ha möjlighet att kunna unna sig lite saker på äldre dagar och njuta av att vara fri från jobbet. Känner du själv att du kanske kommer att få en dålig pension är det dags att göra någonting åt det redan nu.

Sparande

Att redan i ung ålder börja med ett sparande är väldigt viktigt. Många, framför allt i den yngre generationen, är glada att spendera sin lön på kläder och de senaste tekniska prylarna så fort en ny version kommer ut. Visst, det kan vara kul att ha de senaste tekniska prylarna, men man måste tänka längre än så. Att spara till en buffert kan vara ett bra första sparande. Det innebär att man sparar pengar som man kan använda om något oförutsett inträffar. Att även lägga en eller ett par hundralappar i månaden i ett pensionssparande kan göra en viktig skillnad när du väl blir pensionär. Många sparar även för att ha råd med insatsen till sin första bostad, vilket ofta är en god investering. Det kan vara svårt att spara ihop till hela bostadsbeloppet, och då kan det vara bra om man kan få en flexibel och snabb Fastighetsfinansiering så att man sedan kan njuta av livet i sin egen bostad.

Olika sätt att spara

Det finns många olika sätt att spara. Många väljer dock det enkla alternativet att bara ha sina sparpengar på ett vanligt sparkonto på banken. För närvarande är räntan så låg att det knappt gör någon skillnad för dina pengar. Nedan ska du därför få ett par tips på andra sätt att spara:

  • Aktier – För det första, man ska vara medveten om att man kan förlora pengar på aktier. Det gäller därför att samla på sig lite kunskap gällande hur aktier fungerar. Generellt är det dock bra att satsa på trygga företag som har funnits länge. En bra sak med aktier är den så kallade ränta-på-ränta effekten. En del aktier ger utdelningar en eller ett par gånger om året. Det är oftast bara några kronor per aktie, men om man återinvesterar det beloppet i fler aktier kommer utdelningen att bli högre för varje gång.
  • Fonder – Även här ska man vara medveten om att man kan förlora pengar. En fond består av många olika underliggande värdepapper, som exempelvis aktier. Fonderna förvaltas sedan av fondförvaltare som tar ut en liten procentuell avgift för att förvalta dina pengar.

Nu har du lärt dig lite mer om sparande och hur viktigt det faktiskt är. Så ju snabbare du sätter igång, desto bättre kan din ekonomiska framtid bli.