Börja spara i tid till pensionen

Du har hört det förut men det tål att upprepas: det viktigaste för ditt sparande är att ha tålamod. Tiden är din bästa vän när det kommer till att spara pengar och det gäller inte minst för din pension. Ju tidigare du börjar att spara ju mindre kommer du behöva spara varje månad. Detta för att dina pengar växer exponentiellt. Utan att du behöver göra någonting, bara upprätta ett månadssparande.

Viktigare än någonsin att spara själv

Det finns flera faktorer som pekar mot att pensionssystemet inte är fullt så pålitligt som vi vill tro att det ska vara. Enligt bland andra Aftonbladet så kommer den som jobbar hela livet inte automatiskt ha en god pension att luta sig tillbaka på när hen bli 65. Detta för att det är för lite pengar i systemet som utgör pensionen i Sverige. Det betyder att de flesta kommer att behöva spara själva för att kunna ha en dräglig tillvaro på ålderns höst. Den största anledningen till att vi i framtiden inte kommer att kunna leva på vår pension är för att vi lever allt längre. Det betyder att det är fler som ska vara med och dela på kakan i framtiden.

Bankerna gör det enkelt att spara

De flesta banker gör det väldigt enkelt för sina kunder att spara lätt och rätt. Det finns i många fall redan klara fondsparanden som utgår från året du vill gå i pension. Låt säga att du vill gå i pension år 2040, då finns det alldeles säkert ett redan färdigt fondpaket hos din bank. Där sätter du bara in ditt månadssparande och banken gör resten. Själva fonden är upplagd så att den tar större risker i början av ditt sparande för att senare gå mer och mer mot säkra investeringar. Allt för att maxa din pension.